Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 22 decembrie 2024 06:16:34
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 5 august 2016

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 5 august 2016

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 5 august 2016

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. Crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1.       

Albert Mátyás

PCM- MPP

2.       

Barti Tihamér

UDMR

3.       

Becica Mihai

PSD

4.       

Becze István

UDMR

5.       

Bende Sándor

UDMR

6.       

Berde László

UDMR

7.       

Biró Barna Botond

UDMR

8.       

Borboly Csaba

UDMR

9.       

Brezovszky Gheorghe-Adam

PSD

10.  

Csillag Péter

PCM- MPP

11.  

Ciobanu Adrian-George

PNL

12.  

Dajka Tünde

UDMR

13.  

Derzsi Zoltán

UDMR

14.  

Ferencz-Salamon Alpár-László

UDMR

15.  

Incze Csongor

UDMR

16.  

Kassay Lajos-Péter

UDMR

17.  

Kolcsár András

EMNP-PPMT

18.  

Kolozsvári Tibor

UDMR

19.  

Kolumbán Dávid

UDMR

20.  

Lőrincz Csilla

UDMR

21.  

Mezei János

PCM- MPP

22.  

Nagy Pál

EMNP-PPMT

23.  

Portik Erzsébet

UDMR

24.  

Proca Ion

PNL

25.  

Rátz István

UDMR

26.  

Rugină Dan Ciprian

PSD

27.  

Salamon Soltán

PCM- MPP

28.  

Sándor György

UDMR

29.  

Sebestyén Csaba

UDMR

30.  

Szentes Antal

UDMR

31.  

Zakariás Zoltán

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  610 / 2016, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 2 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba deschide şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita în Căminul Cultural din satul Șoimușu Mare, comuna Săcel. Salută pe toți invitații, pe domnul primar, reprezentanții consiliului local, reprezentanții cultelor religioase, conducătorii unității de învățământ din  localitate,  și localnicii prezenți.

 

Domnul  Nagy Lajos, primarul comunei Săcel crede, că populația din comună, cu toate satele anexe este ca o familie mare, și primitoare, și se bucură, că poate da loc lucrărilor consiliului județean.  A fost de față la inaugurarea porțiunii de drum asfaltat de la intrarea în comună, și pe lângă bucuria de a fi legat de restul localităților cu un drum bun, consideră o reușită comună cu autoritățile județene această realizare. În anul 2014 a mai fost ședință de consiliu județean în satul Șoimușu Mic, când s-a aprobat suma necesară pentru reabilitarea unui alt tronson din Șoimușu Mic spre orașul Cristuru Secuiesc. Mai sunt câteva probleme, dar este recunoscător că s-au realizat în sfârșit aceste investiții. Apelează la bunăvoința consilierilor județeni, când este vorba despre sprijinirea inițiativelor locale, și invită corul femeilor din comună să prezinte un program artistic.

 

Se derulează festivitatea.      

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru invitația domnului primar. Importanța acestei ședințe este aprobarea unor fonduri din partea Guvernului pentru a ajuta copii, mai ales copii nevoiași, care să poată începe școala. Pe de altă parte, la 10 august 2016 începe Programul ciclist al Ținutului Secuiesc. Dacă astăzi nu va fi votat hotărârea, care se referă la sprijinirea acesteia, Consiliul Județean Harghita va rămâne afară din acest program. Este dezamăgit, că la ședința din miercuri a Guvernului nu s-a votat suma necesară solicitată pentru remedierea efectelor inundațiilor din județ. Din acest motiv în cursul săptămânii viitoare va mai fi convocat o altă ședință, chiar dacă luna august este perioada concediilor. Este bucuros, că poate ține ședința delegată în comuna Săcel. La nivel de conducere s-a făcut o înțelegere, conform căreia, ședințele delegate se vor prezida de vicepreședintele, care a fost ales din regiunea respectivă. De aceea, predă conducerea ședinței domnului vicepreședinte Bíró Barna Botond.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond  salută pe toți cei prezenți. Mulțumește domnului primar Nagy Lajos, pentru primirea călduroasă și salută prezența primarilor din regiune, a consilierilor locali, conducătorilor cultelor și a unităților de învățământ, și pe localnicii prezenți. La sfârșitul ședinței vor avea posibilitatea să vorbească despre  problemele locale. Cum spunea și domnul președinte, la Miercurea Ciuc, sau la Odorheiu Secuiesc nu se pot identifica bine aceste probleme. Îndeamnă localnicii să vorbească despre problemele și așteptările lor. Cu toate că morile instanțelor lucrează lent, consiliul județean va încerca să fie partener în soluționarea acestora.  

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului salută pe cei prezenţi, și declară că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Din cei 31 de membrii în funcție, din care 30 de consilieri judeţeni, și un președinte, sunt prezenți 24 de consilieri județeni.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond  prezintă Ordinea de zi, care are cinci puncte.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează, că nu i-a fost comunicat materialul Notei din capitolul Diverse de pe Ordinea de zi.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde, că materialul respectiv este numai o Notă informativă, nu va fi supus votului. Propune, să aștepte domnul consilier să-i vină rândul pe Ordinea de zi a materialului respectiv, și atunci va prezenta în amănunt despre ce este vorba.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea proiectului Ordinii de zi :

 

1.      Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016

 

2.      Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocație bugetară pentru cofinanţarea activităţii: „TURUL CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2016”, ediţia a X-a.

 

3.      Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului „Situri istorice prin panorame sferice” reprezentat prin formula (SI)PSf + 4 P = VICTORIE finanţat din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” DMI 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice”

 

4.      Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului „Drumul porților secuiești” finanțat din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5. ”Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, DMI 5.3. „Promovarea potențialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”, Operațiunea ”Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a activităților de marketing specifice”.

 

5.      Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului de „Contract de implementare a rezultatelor proiectului „Plan de Management Integrat revizuit pe principii N2000 pentru Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, ROSCI0027, ROSPA0018”, cod SMIS-CSNR 36868, co-finanțat de POS Mediu”

 

Diverse

NOTĂ privind modificarea destinației sumelor repartizate prin Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 5/2016 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 20 % din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a celor 20% din sumele aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit, pe anul 2016

 

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că în conformitate cu Legea 273/2006 privind finanțele publice locale actualizat, votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016.  Menționează, că este vorba despre o sumă de 1.452.000 lei alocați de Guvern pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care trebuie inclusă în bugetul instituției. 

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. În acest capitol este vorba despre distribuția sumei menționate la capitolul  anterior la subunități al direcției din mai multe localități.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán exprimă nemulțumirea față de răspunsul primit de la  Direcția generală economică cu privire la bugetul propriu al Consiliului Județean Harghita.   

 

Domnul Bicăjanu Vasile, directorul Direcției generale economice  spune, că la Fondul de rezervă s-au făcut economii. De exemplu, la Direcția generală management au avut un contract în sumă de 33.487 lei, și s-au economisit 16.912 lei. Această sumă a intrat în Fondul de rezervă. Cu privire la observația cu Lista de investiții, comunică că aceasta între timp a fost modificată. S-au adăugat cele două proiecte de pe Ordinea de zi de astăzi.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond întreabă, dacă domnul consilier este mulțumit de răspunsul dat. Dacă nu, atunci să solicite prin adresă o situație mai detaliată de la Direcția generală economică a Consiliului Județeran Harghita. 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se alocă bani pentru realizarea a două strategii. Este vorba despre 4.900 lei din fondul de rezervă. Este vorba despre Strategia de dezvoltare a județului Harghita.

 

Rezultatul votului:  19 Da, 4 Abțineri.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Este vorba despre virări între capitole.

Rezultatul votului:  21 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Unitățile subordonate au solicitat câteva rectificări.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Spitalul județean de urgență a solicitat o majorare la un subcapitol din buget cu suma de 51.600 lei. Se vor achiziționa patru instrumente medicale.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se referă tot la Spitalul județean de urgență, care a avut un proiect și banii din acest proiect vor fi puși la loc.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune, că urmează patru articole, în care unitățile culturale subordonate au solicitat suplimentări la bugetul lor.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Centrul cultural județean va primi 3.000 lei.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Centrul Cultural și de Arte din comuna Lăzarea va primi 2.200 lei.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 11 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Școala Populară de Artă și Meserii va primi 9.000 lei.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 12 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Centrul Cultural și de Arte din comuna Lăzarea va mai primi 45.000 lei.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 13 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se modifică Lista de investiții.

Rezultatul votului:  20 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 14 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se modifică Titlul 56 din buget, care se referă la banii primiți în urma proiectelor europene pentru anul 2016. 

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 15 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. În acest capitol este vorba despre Programul trotuarelor, la care se va majora suma inițială, și despre drumul 123 C, unde este continuată proiectarea unui pod dezafectat, pentru care se va aloca 250.000 lei.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea Art. 16 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016. Se va aproba noua repartizare la trimestre din bugetul Centrului cultural județean în urma majorării sumei inițiale.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2016.

Rezultatul votului:  19 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetare pentru cofinanţarea activităţii: „TURUL CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2016”, ediţia a X-a.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond anunță, că acest proiect va fi cofinanțat de Consiliul Județean Harghita. Va fi acordat un sprijin de 20.000 lei. De fapt organizarea aceastei competiții era principalul motiv pentru care s-a convocat  ședința extraordinară. Până la data de 10 august este nevoie de acești bani. Este îmbucurător că se organizează în județ astfel de competiții renumite, care atrag foarte mulți sportivi interni și internaționali.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea alocației bugetare pentru cofinanţarea activităţii: „TURUL CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2016”, ediţia a X-a.

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune, că urmează două proiecte europene, pentru care trebuie acceptat execuția bugetului. Se poate constata, că la amândouă s-a modificat lista cheltuielilor eligibile și neeligibile, a celor decontabile. Trebuie aprobat modificarea bugetului programelor respective.

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului „Situri istorice prin panorame sferice” reprezentat prin formula (SI)PSf + 4 P = VICTORIE finanţat din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” DMI 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice”

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului explică, de ce sunt parțial nefavorabile rapoartele de specialitate pentru aceste proiecte de hotărâri. Având în vedere, că există un factor de nesiguranță, pentru că sunt în derulare litigii pentru sumele nedecontate considerate eligibile, și totuși trebuie încheiat bugetul programului, în timp va trebui revenit asupra votului privind aceste hotărâri. Nu se știe deocamdată rezultatul litigiului. 

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond consideră, că sunt situații, când trebuie să fie luate decizii și în situații nesigure. Aceste proiecte trebuie închise, pentru că finanțatorul solicită acest lucru. Întrucât nu se va adopta execuția bugetului pentru aceste programe, nu se pot încheia. Îndeamnă consilierii județeni, să voteze favorabil aceste proiecte de hotărâri.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului „Situri istorice prin panorame sferice” reprezentat prin formula (SI)PSf + 4 P = VICTORIE finanţat din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului” DMI 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice”

Rezultatul votului:  17 Da, 6 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului „Drumul porților secuiești” finanțat din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5. ”Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, DMI 5.3. „Promovarea potențialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”, Operațiunea ”Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a activităților de marketing specifice”.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului realizat al proiectului „Drumul porților secuiești” finanțat din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5. ”Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, DMI 5.3. „Promovarea potențialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică”, Operațiunea ”Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a activităților de marketing specifice”.

Rezultatul votului:  18 Da, 5 Abțineri.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modelului de „Contract de implementare a rezultatelor proiectului „Plan de Management Integrat revizuit pe principii N2000 pentru Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, ROSCI0027, ROSPA0018”, cod SMIS-CSNR 36868, co-finanțat de POS Mediu”

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond supune la vot proiect de hotărâre privind aprobarea modelului de „Contract de implementare a rezultatelor proiectului „Plan de Management Integrat revizuit pe principii N2000 pentru Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, ROSCI0027, ROSPA0018”, cod SMIS-CSNR 36868, co-finanțat de POS Mediu”

Rezultatul votului:  23 Da.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond prezintă Nota de informare din capitolul Diverse. Este vorba despre distribuția sumelor defalcate din impozitul pe venit și din TVA, care au fost stabilite la începutul anului. S-au efectuat trei modificări la trei localități. Comuna Lunca de Sus a solicitat bani pentru achiziționarea terenului pentru înființarea unei ferme de studiu, îngrădirea acesteia, montarea unei sisteme de irigații aferente, și dezvoltarea acestei ferme. Comuna Păuleni Ciuc a solicitat ca banii  destinați pentru modernizarea terenului de sport, pentru construcția casei mortuare, și pentru reabilitarea Centrului cultural din comună, să fie redirecționat pentru prevenirea, și remedierea daunelor inundațiilor. Comuna Mădăraș din suma inițială de 110.000 lei pentru rețele de energie electrică și de comunicații renunță la 60.000 lei în favoarea amplasării unei piețe agroalimentare în comună. Vrea să continue un proiect în sumă de 10.000 lei, și restul de 40.000 lei vrea să folosească la reabilitarea drumurilor comunale de exploatare. Aceasta este numai o Notă de informare, deoarece banii distribuiți la începutul anului, pot fi realocați în cursul anului pentru alte probleme locale mai importante, dacă așa de cid autoritățile locale. Direacția economică a aprobat deja aceste solicitări, care nu mai necesită iar un vot din partea consiliului județean.          

 

Domnul consilier județean Sebestyén Csaba salută pe toți cei prezenți. Se bucură împreună cu localnici de noul drum asfaltat. Dar, ca să nu plece tinerii, nu ajunge numai drumul. Trebuie asigurat și un trai suficient pentru a trăi aici. O informare a Parlamentului European spune, că agricultura și creșterea animalelor nu au alternativă. Crede, că această regiune este mai mult ca potrivită pentru dezvoltarea acestora. Cu toate că în anii trecuți nu s-a dovedit a fi ramuri în dezvoltare, îndeamnă localnicii, să nu renunțe la acestea, pentru că numai astfel pot păstra pământurile. Trebuie folosite oportunitățile existente. Sunt mai multe foruri, care sunt dispuși să ajute fermierii, la primării, la consiliul local și județean, sau la Asociația Gospodarilor Maghiari din România, unde dânsul activează. Sunt foarte multe posibilități de a depune proiecte de dezvoltare, sau pentru achiziționarea utilajelor. Pentru tinerii fermieri sunt acordate fonduri în sumă de 45.000 euro. Există finanțări și în domeniul turismului. Îndeamnă pe cei, care se pricep la aceste meserii să se folosească de oportunități.

 

Domnul consilier județean Csillag Péter salută locuitorii din zonă, și felicită pentru pământurile frumos lucrate din împrejurimi. Se vede, că aici oamenilor le place să lucreze pământul. Pe de altă parte, vrea să amintească consiliului județean drumul spre Sântimbru Băi, la care s-au început lucrările de asfaltare, dar utilajele au plecat și oamenii au rămas în incertitudine cu privire la avansarea reabilitării. Este vară, și circulația turistică este cea mai intensă. Ar trebui măcar un tronson să fie finalizată.

  

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér răspunde domnului consilier, că deja s-au finalizat pe 3 Km lucrările de reabilitare pe drumul menționat. Se va merge mai departe. Deocamdată sunt depuse mai multe straturi de pietriș în continuare. Vor continua până la finalizarea lucrărilor pe o porțiune de 10 Km. Termenul executantului este stabilit pentru 60 de zile.

 

Doamna Szabó Klára, întreprinzător anunță, că în satul Șoimușu Mic a fost inițiat o fermă turistică multiplă cu numele ”Sólyommajor”, unde se desfășoară și activități ecvestre. Se va porni în anul viitor și o fermă. Pentru deservirea acestora este chiar binevenită finalizarea reabilitării drumurilor. Menționează, că colaborarea întreprinzătorilor cu consiliul local și cu domnul primar este foarte bună și aceeași lucru așteaptă și de la Consiliul județean în continuare.

        

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond se bucură de cele auzite. Dorește prosperitate în afacerea inițiată. După părerea dânsului, acest drum reabilitat poate fi considerat puțin, dar este bine, că s-a realizat prin colaborare, a meritat efortul. Contribuie la învigorarea localităților retrase, cu toate că nu este destul pentru a ține tinerii acasă, pentru acesta este nevoie de colaborarea tuturor factorilor decizionali și locali.

 

Domnul preot reformat Kászoni Szilárd amintește, că este a treia oară, când se ține ședință de consiliu județean în istoria comunei. Prezintă viața comunei, problemele localnicilor, care sunt majoritar de vârsta a doua. Cei, care ar putea să se folosească de oportunitățile zonei, sunt foarte puțini. Dacă nu revin dintre cei plecați, sau nu vin din altă parte investitori străini, această comunitate nu va fi viabilă. Problema cea mai mare în agricultură este dispersarea parcelelor, și abandonarea pământurilor, fapt, care nu trezește interesul investitorilor. Prin colaborarea tuturor părților implicate cumva ar trebui ajuns la alipirea parcelelor, rezultând suprafețe prelucrabile de mai mari dimensiuni, care ar fi mai atractive pentru investiții în agricultură. Dar cea mai mare problemă pentru localnici, care prin efort considerabil prelucrează aceste fâșii  de teren, prezintă daunele cauzate de animelele sălbatice. Nu-și pot ocroti culturile produse de ele. Astfel nu numai, că nu-și pot recupera investițiile, dar și produsele necesare pentru traiul de toate zilele este pus în pericol. Acești localnici nu au nevoie de despăgubiri, au nevoie, ca produsele să nu fie periclitate de vânat, altfel își pierd și motivația de a produce. O altă problemă ar fi infrastructura. Este îmbucurător, că după opt ani în sfârșit există drum asfaltat spre comună, dar amintește de o altă investiție începută de mult timp, care ar fi măcar atât de important. Este vorba despre rețeaua de apă potabilă. Se știe, că de la sfârșitul lunii august până în februarie-martie apa din fântâni se retrage, dispare. Este o problemă mare pentru toți, mai ales pentru vârstnici. Cum să se dezvolte agricultura fără sisteme de irigații, fără apă. Se vede și de pe fațada caselor din comună, că lipsește populația, forța activă din sat. Dar aceste forțe nu revin, dacă nu va merita. Oare nu sunt în țară programe, care ar sprijini poiecte în interesul dezvoltării imaginii satului, la care s-ar putea prezenta ? În anii 1950-1960 s-a distrus imaginea satului secuiesc tradițional prin demolare coordonată, și ceea ce s-a reconstruit nu mai păstrează stilul caracteristic al acestei zone. Măcar ceea ce a rămas tradițional, ar trebui păstrat. Se bucură, că sunt sprijinite de către Consiliul Județean Harghita reabilitările la obiectivele publice și cele de cult din satele județului. Dar este și trist, pentru că în timpul realizării acestor obiective, populația satului era cel puțin triplu față de cea actuală. Toate aceste observații ar trebui luate în calcul la luarea deciziilor. Ca încheiere mai adaugă, că turnul bisericii unitariane din satul Șoimușu Mare a fost avariată de fulgere. Este o problemă importantă prin faptul, că sunt numai șapte sau opt enoriași de religie unitariană în sat, și nu se poate aștepta, ca din forțe proprii să poată reabilita lăcașul de cult.  

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune, că a făcut notițe cât a vorbit domnul preot. A vorbit cu domnul primar cu privire la sistemul de alimentare cu apă. Era o neînțelegere pentru că în cadrul unei program mai vechi au fost începute lucrările. Acum trei ani, fondurile structurale de la Guvern au fost consolidate în cadrul unui Program național de infrastructură. Roagă pe domnul primar, ca adresa, care a fost trimisă la Minister să fie comunicat și dânsului. Săptămâna viitoare poate domnul senator Verestoy Attila încearcă să clarifice unde s-a rătăcit. Măcar cei 1.000.000 lei, de care era vorba să vină, ca lucrarea să poată înainta. Problema  animalelor sălbatice este de nivel județean. Roagă pe domnul consilier județean Kolumbán Dávid, ca în calitate de vânător și de membru al Comisiei pentru dezvoltare rurală, agricultură, să formuleze o poziție oficială cu privire la această problemă, care va putea fi înaintată.

 

Un localnic, domnul Nagy Károly din satul Eliseni amintește de vorbele domnului președinte despre relația drumurilor între județe. Era vorba și despre drumul spre Sângeorgiu de Mureș. Amintește și de un alt tronson la care în anii 80 era și cursă de autobuz. Venea din Târgu Mureș, spre Miercurea Ciuc printre Fântânele, Eliseni, Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secuiesc. Era principala legătură de transport persoane între cele două județe, pentru că se știe, că podul de la Vânători era și este foarte deteriorată. Și în momentul de față este restricționat traficul. Ar fi foarte important finalizarea reabilitării acestui drum. Din partea județului Mureș drumul este reabilitat, și pe partea județului Harghita se lucrează, dar nu se asfaltează. În cazul închiderii podului de la Vânători, trebuie ocolit jumătate din județ pentru a ajunge în județul Mureș. Este vorba numai de o porțiune de 5-6 Km. Măcar un strat de asfalt ar trebui depusă.

 

Domnul  Nagy Lajos, primarul comunei Săcel spune, că este vorba despre drumul DJ 134 A, și trebuie menționat, că s-a modificat locația delimitării între județe dinspre comuna Șoard spre satul Uliac. Semnul de delimitare între județe a fost deplasat de  pe deal până la intrarea în satul Uliac . Când s-au efectuat reabilitările din partea județului Mureș anul trecut, a solicitat lucrătorilor, să intre pe o distanță de 1,5 Km și pe partea Harghiteană cu grederul. Este o rușine, că partea Harghiteană nu poate să întrețină o porțiune așa de mică a drumului menționat. Dar cea mai mare probelmă este, că tronsonul respectiv a devenit terenul nimănui după mutarea semnului delimitator.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond promite, că se va informa asupra acestui caz.

 

Directoarea școlii din comună, care este și consilier local spune, că se poate trăi bine și la periferia județului. Lângă multiplele probleme enumerate de domnii preoți mai amintește și de lipsa personalului medical. Comuna nu are medic, deși populația îmbătrânită ar avea mare nevoie de supraveghere continuă. Intervine și o altă problemă, care se leagă la aceasta. Nu există cursă de autobuz prin localitate, și bătrânii se pot deplasa foarte greu. Acum se vehiculează, că poate ar veni un medic în comună. Roagă consiliul județean, să intervină în problemele menționate. Pe de altă parte, locul, împrejurimile sunt foarte frumoase. Dânsa aici s-a născut, aici a revenit  ca director de școală, și aici își crește copii. Este recunoscător pentru sprijinul acordat de către consiliul județean cu ocazia lucrărilor de reabilitare efectuate în comună, mai ales pentru Centrala termică din școală. Atrage atenția consiliului județean, că în toate cele patru școli din comună rețeaua electrică este foarte uzată, degradată. Ar trebui schimbată. De mult nu mai suportă volumul de aparatură modernă necesară procesului de învățământ. În calitate de consilier dorește satisfacții în muncă consilierilor județeni și se bucură, că au venit în comună și sunt preocupați de problemele comunității.

           

Domnul  Nagy Lajos, primarul comunei Săcel anunță, că luni a discutat cu două doctorițe, care ar fi dispuși să vină ca medici de familie în comună. Venirea lor este întârziată de efectuarea concediului de odihnă a domnului director de la Casa de Asigurări de Sănătate. Numai după revenirea dânsului se pot semna contractele. În legătură cu rețeaua electrică din școli, speră, că va sprijini consiliul județean lucrările măcar în anul viitor, pentru că sunt foarte costisitoare.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond transmite locuitorilor comunei, să vorbească despre problemele comunității. Soluționarea în mai toate cazurile nu poate fi imediată, dar nu sunt uitate, și cu răbdare se va ajunge în timp la rezolvare.

 

Viceprimarul comunei Săcel vine cu o solicitare pentru sprijinirea aplicării marcajelor și a  semnelor de circulație de pe, și de lângă drumuri. De exemplu, la intrarea în spre satul Eliseni ar fi nevoie de aplicarea limitatorilor de viteză, pentru că există pericol de accidentare. A auzit aici în ședință, că este în derulare programul de trotuare. Dacă ar primi mai multe informații, și pentru comuna Săcel ar fi important să participe la acest program.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond nu vrea să prelungească această ședință prezentând în detaliu acest program, dar propune, ca doamna viceprimar să-l caute la Consiliul județean și va primi toate detaliile necesare.

 

Un localnic – revine la lipsa curselor de autobuze. Există numai o singură cursă spre Sighișoara - Săcele. Nu prea ajută localnicii. Drumurile din sate sunt pietruite, nu trebuie să umble oamenii în noroi. Dar pavajul fost efectuată din pietre mai mari, ceea ce îngreunează traficul de persoane, mai ales a celor bătrâni, care sunt majoritari în comună. Și din aceste considerente ar fi foarte util realizarea trotuarelor în comună.              

    

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond răspunde, că a fost comunicat tuturor primăriilor condițiile participării la acest program încă în anul trecut. Dacă partea juridică este în ordine, și vor fi fonduri suficiente alocate, se poate participa. Referitor la vopsirea drumurilor, spune, că o societate din București a câștigat la licitație această lucrare, și ca și în alte cazuri, unde prestatorul nu este din județ, se lucrează foarte lent și sunt multe probleme de comunicare. Au fost deja atenționați, că au numai trei luni la dispoziție să monteze indicatoarele de siguranță rutieră.

 

Domnul  Nagy Lajos, primarul comunei Săcel informează cu privire la cursele de autobuz, că deja de două ori au fost făcute anunțuri pentru licitarea acestui traseu. Poate acum, cu drumul reabilitat va fi mai atractiv pentru societățile de transport de persoane și se vor prezenta la licitație. Anunță, că mâine se va deplasa cu un proiectant la satul Șoimușu Mare și vor vedea ce se poate face cu drumul pavat cu material necorespunzător. Sunt la dispoziție 1.374.000 lei primiți acum câteva săptămâni de satul Șoimușu Mare pentru reabilitarea drumurilor și podurilor din sat.  În încheiere accentuează nevoia de colaborare între localnici, localități, consilii locale și județene, ca cel mai important factor la inițiativele de dezvoltare. Constată cu regret lipsa predispoziției la colaborare și în consiliul județean. Este în dezavantajul demersurilor, dacă intențiile  sunt contradictorii, nu se pune accentul pe comunicare și pe grija față de problemele altuia. A avut o promisiune cu ocazia unei alte ședințe prin deplasare a consiliului județean în satul Șoimușu Mic. Dacă se va finaliza reabilitarea drumului din Șoimușu Mic spre orașul Cristuru Secuiesc, atunci va invita iar consiliul județean la o ședință organizată în satul Șoimușu Mic. Localnicii așteaptă cu nerăbdare refacerea acelui drum.  Dorește satisfacții în muncă și sănătate tuturor participanților la ședință.                   

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond mulțumește pentru participare la Ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 05 august 2016 cu număr de înregistrare  nr. 18.088  / 16.08.2016 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 12 octombrie 2016

 

Preşedinte

Borboly Csaba

 

 

Secretarul Judeţului

Egyed Árpád

 

 

Director general

Romfeld Mária Magdolna

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter