Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 22 decembrie 2024 04:06:34
Consiliul Judeţean Harghita
Proces Verbal al ședinței ordinare CJH din 14 aprilie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 14 aprilie 2020

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data:  14 aprilie 2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DAJKA TÜNDE

UDMR

11

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

12

DOBREAN VASILE

PSD

13

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

14

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

15

HÎRLAV COSTIN

PDS

16

INCZE CSONGOR

UDMR

17

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

18

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

19

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

20

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

21

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

22

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

23

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  525  / 2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a consiliului județean în sistem teleconferință/audioconferință din Municipiul Miercurea Ciuc, Județul Harghita.  Salută pe toți cei prezenți.

 

Spune că pe Ordinea de zi sunt 18 proiecte de hotărâri. Întreabă pe domnul secretar al județului, dacă au venit între timp și altele.  Întreabă, că în total câte proiecte de hotărâri sunt pe Ordinea de zi de azi ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că în total sunt 21 de proiecte de hotărâri pe Ordinea de zi.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă care sunt cele cu numărul 19, 20 și 21 ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că la cele 18 de puncte mai sunt adăugate cele trei venite ulterior. La punctul 18 nu este întocmit raportul de specialitate. Pentru restul, care nu au, colegii acum întocmesc rapoartele de specialitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă până la urmă sunt 18 puncte ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că la 18 mai sunt adăugate cele trei venite ulterior. La punctul 18 nu este întocmit raportul de specialitate. Pentru restul, care nu au, colegii acum întocmesc rapoartele de specialitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă, dacă proiectul de hotărâre referitor la ajutorul oferit pentru Dealu din Fondul de rezervă este mai înainte, sau după punctul 18 ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că este după punctul 18.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă iar, câte proiecte de hotărâri sunt pentru azi în totalitate ?

 

 Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că în total vor fi 21 de proiecte de hotărâri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă care este punctul 19 ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár răspunde, că în punctul 19 este vorba despre terenul din Vlăhița. Numărul 20 este cu fondul de rezervă pentru Dealu și 21 este modificarea bugetului de venituri și cheltuieli. Aceste puncte de la 18 până la 21 deocamdată nu pot fi puse pe Ordinea de zi, numai după întocmirea rapoartelor de specialitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă iar unde sunt cele trei proiecte de hotărâri, 19, 20 și 21. ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár spune, că cele trei proiecte de hotărâri au fost comunicate recent de către domnul președinte consilierilor județeni, dar titlurile nu au fost trecute pe Ordinea de zi, pentru că au fost trimise acum nici jumătate de oră.

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță consilierii județeni, că precum s-a auzit, sunt trei proiecte, care au fost puse pe Ordinea de zi și fiecare are motivația de urgență. Restul punctelor de pe Ordinea de zi se referă la probleme actuale, eventual legate de pandemie și sunt foarte importante. Mai întreabă de la domnul secretar general al județului unde s-a pierdut proiectul de hotărâre, care se referă la ajutorul dat spitalului de la Toplița? Trebuia întocmit de către Direcția generală economică. Întreabă de la domnul Bicăjanu care este situația cu Toplița ? Sau cineva de la Direcția economică să răspundă.

            Eventual, pentru că banii pentru spitalul din Toplița sunt necesari pentru măsurile luate în interesul combaterii pandemiei, aceasta se poate considera o urgență motivată și se poate convoca după această ședință o altă ședință de îndată la care se poate discuta această temă. Întreabă, dacă se poate face astfel ?

 

Secretarul general al județului, domnul Vágássy Alpár spune, că se poate face încă o ședință, dar proiectul de hotărâre trebuie comunicată mai întâi consilierilor județeni și trebuie întocmit raportul de specialitate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă consilierii județeni, dacă au ceva împotrivă ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează consilierii județen, că a fost solicitat Primăriei din Toplița un material, din care să reiasă exact ce necesități au. Din păcate nici până la această oră nu s-a dat răspuns. În solicitare sunt trecute niște aparate foarte performante și scumpe, care de obicei sunt folosite de către spitale județene, de exemplu aparate pentru testare, testări care nu se fac la spitale mai mici. Mai sunt incluse și ventilatoare, dar se știe, că dacă cineva începe să-și procure azi ventilator, în cel mai bun caz până în Crăciun va primii. De aceea a fost  solicitat un material cu necesități de la Toplița, care nu a fost  trimis nici până în prezent. Din această cauză nu a fost pregătită proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Harghita.

 

Domnul  președinte Borboly Csaba propune colegilor ca la finalul acestei ședințe să fie convocată o altă ședință de îndată, la care să fie aprobată acordarea de fonduri pentru Toplița pentru combaterea epidemiei. Nu știe cât de serios s-au gândit să cumpere  aparate pentru testare? Spitalul din Toplița vrea  cu adevărat să facă teste acum când au fost aprobate deja trei centre de testare în județul Harghita? Se pregătește și al 4-lea centru la Odorheiu Secuiesc . Numărul testelor este limitat, 3000 este numărul aprobat.  Această problemă poate fi discutat în multe feluri, dar  testarea  necesită și personal specializat, etc. S-a întâmplat în aceste zile că cineva a fost testat într-un laborator privat, primul test a ieșit pozitiv, după aceea de două ori la rând rezultatul testelor s-au adeverit a fi  negative. Testarea nu este o joacă, poate să aibă  consecințe foarte grave. Toplița a solicitat și un ventilator, dar procurarea acestui aparat nu este posibilă într-un timp scurt. Din această cauză se solicită ca după ședința ordinară, să fie convocată și o  ședința de îndată, și să fie aprobate acele necesități care pot fi justificate și dacă între timp intervin modificări atunci se poate convoca și în zilele imediat următoare alte ședințe.

 

Domnul consilier județean  Zakariás Zoltán - referitor la punctul 1 de pe ordinea de zi, spune, că nu au primit procesul verbal pentru studiere, din această cauză propune amânarea acestuia pentru ședința următoare. Adaugă, că completările de materiale au fost trimise la ora 13,04 prin e-mail.

 

Domnul consilier județean Rácz Árpád întreabă despre ordinea de zi – prima dată au fost comunicate 19 proiecte de hotărâri, și acum au primit noi proiecte. Sunt mape care sunt goale. Deci, să se înțeleagă că pe lângă cei 19 proiecte de hotărâri vor mai fi adăugate încă 3 proiecte ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba - propune  ca prima dată să fie luat o decizie  în legătură cu Toplița și după aceea răspunde la celelalte întrebări. Menționează că trebuie luat o decizie în acest sens, ca colegii  din instituție să lucreze  sau nu, pe această temă.

 

Domnul secretar general al județului Vágássy Alpár subliniază că și ședința de îndată trebuie convocată prin dispoziția președintelui, deci trebuie elaborată o dispoziție.

 

Domnul președinte Borboly Csaba propune colegilor să elaboreze dispoziția și să aducă la dânsul pentru semnare, ca până la sfârșitul ședinței poate fi comunicat și     consilierilor județeni.

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin spune,că ar fi bine dacă comisia economică ar putea să întocmească raportul de specialitate până la supunerea la vot a proiectului de hotărâre, având în vedere  că solicitările au fost trimise  târziu de Toplița. Dar este important, ca hotărârea să fie aprobată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde că în vcazul în care nu vor fi obiecții de la grupurile politice, se va proceda la întocmirea hotărârii și a rapoartelor. Întreabă dacă fracțiunile au obiecții?

 

Nu au.

 

Domnul președinte Borboly Csaba răspunde la întrebarea domnului consilier județean Rácz Árpád.  Propune completarea ordinii de zi cu  trei proiecte de hotărâri:              1. terenul de la Vlăhița

2 acordarea unui ajutor de ugență în cazul clădirilor agricole și imobilelor avariate în incendiul produs vineri la Dealu

3.modificarea bugetului de venituri și cheltuieli.

Spune, că materialele au fost comunicate în pachetul cu completare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt obiecții, întrebări ?

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea introducerii pe Ordinea de zi a următoarelor proiecte de hotărâri:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului aferent stației de canalizare menajeră decantor, în suprafață de 382 mp, înscris în C.F. nr.55183 Vlăhița cu nr. topografic 55183 în favoarea Orașului Vlăhița și transmiterea acestora din domeniul public al Orașului Vlăhița în domeniul public al Județului Harghita .

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgenta unei persoane fizice, din Fondul de rezerva bugetara la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul  secretar  general al județului Vágássy Alpár - precizează că proiectul de hotărâre nr.21 nu a fost comunicată, numai o mapă goală.

 

Domnul  președinte Borboly Csaba întreabă care este proiectul de hotărâre de la punctul 21 ?

 

Domnul  secretar  general al județului Vágássy Alpár răspunde, că este vorba despre  ajutorul de urgență pentru comuna Dealu.

 

Domnul  președinte Borboly Csaba spune, că nu demult a comunicat separat consilierilor județeni acest material prin email.

 

Domnul consilier județean Rácz Árpád arată că și mapa  cu repartizare este goală.

 

Domnul președinte Boboly Csaba propune scoaterea punctului 21 cu repartizarea, care va fi aprobat în ședința de îndată care va avea loc după cea ordinară. Propune punerea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre privind modificarea bugetului, ajutorul  pentru o familie din Dealu și canalizarea din  Homorod Băi.

            Întreabă dacă sunt obiecții, sau întrebări în acest sens ?

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán amintește din nou că din mapă lipsește materialul la punctul 1 de pe ordinea de zi mapa este goală, nu au primit procesul verbal.

 

Domnul președinte Borboly Csaba menționează că  acest punct va fi scos de pe ordinea de zi. Legat de punerea pe Ordinea de zi a celor trei poiecte de hotărâri susamintite,  întreabă dacă sunt observații ?

 

Domnul secretar  general al județului, domnul Vágássy Alpár – precizează că procesul verbal este în mapa de  la completări.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde că se vor întoarce la această temă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea primei părți al ordinii de zi, cu următoarele proiecte de hotărâri :

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea începerii demersurilor necesare înființării unei societăți a cărei obiect de activitate sunt lucrările de construcții, drumuri județene

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind ”Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap în anul 2020 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean  anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe  anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale,  care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul  Harghita,  în anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre Privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Dezvoltarea resurselor umane şi întărirea relaţiilor cu autorităţile judeţene” pe anul 2020, al Consiliului Judeţean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita,  cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte Lăzarea, cu modificările şi completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  Călimani Giurgeu, pe anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului în zona Spitalului de Urgență Miercurea Ciuc în suprafață de 13.372 mp cu nr. cadastral de 5.5051 și transmiterea acestora din domeniul public al municipiului Miercurea Ciuc și din administrarea Consiliului Local al municipiului Miercurea Ciuc în domeniul public al Județului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita.

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei județene privind dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciilor de salubrizare și de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Harghita 2019 - 2030

Inițiator : Barti Tihamér vicepreședinte

 

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică că proiectele de hotărâri nr. 2, 3 și 4 (validare mandat, legal constituit și comisii de specialitate) nu au fost  deocamadată pregătite și vor fi scoase de pe ordinea de zi. Procesul verbal  a fost comunicat, dar dacă cineva  consideră că trebuie scos de pe ordinea de zi atunci să spună.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează că după părerea lui  să fie scoasă de pe ordinea de zi, având în vedere că a fost trimis târziu.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că și procesul verbal va fi scos de pe ordinea de zi împreună cu celelalte trei proiecte de hotărâri amintite mai sus.   

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea ordinii de zi modificate.

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea începerii demersurilor necesare înființării unei societăți a cărei obiect de activitate sunt lucrările de construcții, drumuri județene Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind ”Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap în anul 2020 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean  anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe  anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale,  care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul  Harghita,  în anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre Privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Dezvoltarea resurselor umane şi întărirea relaţiilor cu autorităţile judeţene” pe anul 2020, al Consiliului Judeţean Harghita

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita,  cu modificările și completările ulterioare

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte Lăzarea, cu modificările şi completările ulterioare

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  Călimani Giurgeu, pe anul 2020

Inițiator : Bíró Barna Botond vicepreşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului în zona Spitalului de Urgență Miercurea Ciuc în suprafață de 13.372 mp cu nr. cadastral de 5.5051 și transmiterea acestora din domeniul public al municipiului Miercurea Ciuc și din administrarea Consiliului Local al municipiului Miercurea Ciuc în domeniul public al Județului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita.

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei județene privind dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciilor de salubrizare și de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Harghita 2019 - 2030

Inițiator : Barti Tihamér vicepreședinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului aferent stației de canalizare menajeră decantor, în suprafață de 382 mp, înscris în C.F. nr.55183 Vlăhița cu nr. topografic 55183 în favoarea Orașului Vlăhița și transmiterea acestora din domeniul public al Orașului Vlăhița în domeniul public al Județului Harghita.

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgenta unei persoane fizice, din Fondul de rezerva bugetara la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba – întreabă dacă este cineva, care conform noului Cod administrativ nu dorește să voteze la unele dintre proiectele de hotărâri ?

 

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea contractării de servicii de consultanță  pentru realizarea “Testului  Investitorului Privat Prudent,, și a modelului de Contract de servicii

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că  va fi prezentat studiul, care stă la baza înființării unei societăți de întreținere a drumurilor. Există o lipsă de astfel de societăți în județ, și tocmai atunci nu sunt disponibile cele din alte județe, când ar fi cea mai mare nevoie de ele. Consiliul Concurenței consideră, că înființarea unei societăți în subordinea consiliului județean trebuie fundamentat cu un studiu de piață, din care rezultă, că această activitate nu va fi desfășurată la un preț mai ridicat, decât prețul pieței libere, și acest studiu din păcate poate fi realizată numai de câteva firme autorizate din România. Acest studiu de 10, 20 de pagini costă aproape 100.000 de lei. Având în vedere că  în județ nu există piață concurențială, nu sunt firme autorizate pentru această activitate, din acest motiv se va încheia un contract cu o societate din Cluj, care a colaborat și cu județul Covasna, Mureș și care lucrează de obicei  cu județele din Transilvania.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării de servicii de consultanță  pentru realizarea “Testului  Investitorului Privat Prudent,, și a modelului de Contract de servicii

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece pe umătorul punct de pe ordinea de zi :

 

Proiect de hotărâre privind ”Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că prin asistență comunitară consiliul județean vine în ajutorul satelor izolate din județ.  Este de știut că acest serviciu  funcționează de mai mulți ani în județul Harghita, în special în așezările  izolate, cum este și Háromkút și în mai multe localități mici mai ales din zona Odorhei. Prin acest serviciu locuitorii acestor sate sunt ajutați în aprovizionarea de alimente și în asistență medicală, etc.  Va fi  cofinanțat cu 50.000 de lei, față de anul trecut când suma era de 45.000 de lei. Mulțumește partenerilor pentru colaborare și face cunoscut că consiliul județean finanțează doar o treime  din bugetul aceastei servicii,  o treime este finanțat de către primăriile localităților respective și o treime de ONG-ul care s-a angajat în prestarea acestor servicii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă are cineva ceva de adăugat la acest subiect?

 

Doamna consilier juridic Sándor Krisztina subliniază că  după cunoștințele sale anul trecut au fost depuse două proiecte. Întreabă,  cum se explică faptul că an de an numărul proiectelor  este în scădere?. Pentru asistență comunitară există un cadru de 50.000 de lei,  dar și așa numai două solicitări au fost depuse. 

 

Domnul director general DGASPC Harghita Elekes Zoltan – menționează că nici în anii precedenți, în județul Harghita, nu au fost mulți paticipanți la asistență comunitară ,  puțini se ocupă cu această activitate.  CARITAS Alba Iulia are asemenea activități, în județul Harghita,  din zona Odorhei, Biserica protestantă este de obicei care se alătură.  Scăderea numărului de paticipanți  este datorată  probabil de strictețea aprobărilor, deoarece trebuie solicitate acreditări, dealtfel serviciile acordate sunt în creștere, în ciuda faptului că numărul celor care se ocupă cu această activitate este în scădere.

 

Domnul președinte Boboly Csaba – explică de ce sunt așa de puține proiecte. Principalul motiv este acela că trebuie acreditare  pentru serviciile sociale și ONG-urile  acum nu prea reușesc să obțină acreditarea. La începutul programului erau peste 10 solicitanți, dar acum numai câțiva au capacitate  birocratică și financiară ca  să obține acreditarea pentru prestații sociale.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond – adaugă că următoarele patru puncte de pe ordinea de zi, sunt cele referitoare la proiectele privind  sistemul de protecție a copilului. Valoarea  totală a celor 5 proiecte însumând 850.000 lei.  Aceste proiecte sunt derulate în fiecare an (sau ani de ani) în mod regulat . Sumele nu au fost micșorate, se încearcă derularea lor, cum s-a procedat și până în prezent prin metodele obișnuite.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau alte întrebări în legătură cu asistența comunitară?

 

Nu sunt. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind ”Programul anual de finanţare a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate din judeţul Harghita” pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

Se trece la următorul proiect de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap în anul 2020 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba – arată că în acest proiect de hotărâre este vorba despre ONG-uri,  care desfășoară activități  de protecție a persoanelor cu handicap. După părerea  dânsului anul acesta au fost mai multe proiecte de finanțare față de anii precedenți, dar roagă pe domnul director general Elekes Zoltán să lămurească  el această  situație.

 

Domnul director general DGASPC Harghita Elekes Zoltán - menționează că în mare parte cercul participanților este aceeași.  Vin organizații  care lucrează de  mulți ani , și știu ce vor. Surprize mari nu sunt, vine unul nou, pică unul vechi, în mare parte gama de solicitanți este stabilă.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  întreabă dacă sunt observații , întrebări cu privire la acest proiect de hotărâre?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor cu handicap în anul 2020 al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean  anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe  anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba  informează că acest proiect de hotărâre se referă la programul județean anual de îngrijire social – medicală la domiciliu , este un program foarte important, mai ales în această perioadă, când persoanele de peste 65 de ani au mare nevoie de ajutor.  În această perioadă grea, cum a semnalat și CARITAS –ul, ar fi un mare ajutor suma de 440.000 lei, care va fi acordat din bugetul consiliului județean pentru serviciile de îngrijire operate de Caritas. ( cu 15.000 lei mai mult față de anul trecut). Acest program a început cu mai mulți ani în urmă în  județul Harghita și în prezent  a devenit un program la nivel de țară. Cu această ocazie  domnul președinte felicită echipa Caritas și pe toți cei care  lucrează împreună cu ei. Domnul președinte menționează că pot participa la proiect și alte organizații civile cu activități similare, nu numai Caritas-ul. Depune de exemplu proiect de finanțare și asociația AUTHELP. Din această  sumă aproape 100.000 Euro, 80 - 90% va fi cheltuit pentru îngrijirea vârstnicilor. Anul trecut suma a fost 425.000 lei, în acest an va fi alocat 440.000 lei. Mai ales în aceste timpuri de pandemie, activitatea aceasta este foarte binevenită.

 

Domnul președinte Boboly Csaba – întreabă pe domnul director Elekes Zoltán, dacă are ceva de adăugat la acest subiect?

 

Domnul director Elekes Zoltan confirmă că  organizația Caritas a semnalat și către DGASPC HR, că au mare nevoie de finanțare. După cum a spus și domnul președinte pe lângă Caritas mai participă 1, 2 organizații mici, sunt bineveniți și ei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări la acest subiect ?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului judeţean  anual de îngrijire social-medicală la domiciliu al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, pe  anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale,  care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul  Harghita,  în anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează că următorul punct de pe odinea de zi este programul de sprijinire a centrelor de zi pentru copii. Din partea Consiliului județean se acordă o importanță deosebită problemei acestor centre de protecție. Este foarte important ca copii să rămâne în familiile lor. Din acest motiv este important ca în timpul zilei să ajungă la acele centre unde le este asigurată îngrijirea, aprovizionarea, ocupația și educația lor în mod profesional. Aceste condiții sunt asigurate cel mai mult în  casele de copii conduse de părintele franciscan Böjte Csaba, dar nu numai, mai există și alte centre de zi, ca Fundația Csibész, Ora Internațional, Lia din Lokod și alții. În acest an Consiliul județean dorește să asigure acestor copii suma de 250.000 de lei prin organizațiile neguvernamentale, care își desfășoară activitatea în domeniul protecției copilului. Cum a fost menționat mai sus , și aici apare restricția acreditării, au fost puse în situație de imposibilitate mai multe proiecte bune,  multe ONG-uri au renunțat din cauza birocrației, chiar dacă aveau finanțator nu au reușit să obțină acreditare pentru spații, cum ar fi scări de incendiu, lifturi, instalații sanitare, etc. Ani de zile au lucrat aceste ONG-uri fără probleme, apoi cineva de la Minister s-a gândit să elaboreze niște reguli,și nu au mai reușit să funcționeze mai departe neprimind acreditare. Menționează că problema cea mare este că pentru sistemul social nu se acordă fonduri destule, numai o jumătate din an este acoperită. Apoi împiedică activitatea acelor organizații care nu posedă de imobile dotate cu echipamentele, care sunt prevăzute de noul  regulament, (lift, scară de indendiu etc.). Cu toate astea este îmbucurător faptul că  unele organizații au obținut acreditarea  și astfel poate fi lansat acest proiect. Arată că și anul trecut tot aceeași sumă a fost alocată pentru acest scop.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări în  legătură cu acest proiect de hotărâre?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării Programului anual de colaborare cu  organizaţii neguvernamentale,  care desfăşoară activităţi de protecţie şi promovare a drepturilor copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul  Harghita,  în anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre Privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

 

Domnul președinte Boboly Csaba – informează că următorul  program de pe ordinea de zi vizează protecția persoanelor  vârstnice.  În această perioadă grea acest proiect este foarte important. S-a găsit soluția  finanțării acestor  activități, care nu necesită acreditare. S-au făcut eforturi  pentru găsirea unei soluții prin care pot fi  finanțate aceste prestații sociale, dar nu în totalitate. Se pot finanța activități, care nu sunt strict prestații sociale, dar ajută vârstnicii mai ales în această perioadă grea. Suma care va fi alocată  pentru protecția persoanelor vârstnice este de 60.000 de lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre Privind aprobarea Programului anual de colaborare cu organizații neguvernamentale care desfășoară activități de protecție a persoanelor vârstnice pe anul 2020, al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Dezvoltarea resurselor umane şi întărirea relaţiilor cu autorităţile judeţene” pe anul 2020, al Consiliului Judeţean Harghita

 

Domnul președinte Borboly Csaba  arată că următorul  program de pe ordinea de zi este programul de dezvoltare a resurselor umane al  Consiliului Județean Harghita. Pentru acest program, prin care Consiliul județean colaborează cu primăriile din județul Harghita,  se alocă suma de 25.000 de lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări în  legătură cu acest proiect de hotărâre?

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán -  întreabă dacă perioada de derulare a programului a fost corectată in luna martie în aprilie, așa cum a solicitat și Direcția generală administrație publică locală,  fiindcă inițial era trecut martie în loc de aprilie.

 

Domnul președinte Boboly Csaba  întreabă colegii dacă a fost remediată această problemă?

 

Domnul secretar  general Vágássy Alpár informează că încă nu s-a corectat, dar este în curs.

 

Domnul  președinte Borboly Csaba spune că se va vota conform celor solicitate de raportul juridic.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării programului „Dezvoltarea resurselor umane şi întărirea relaţiilor cu autorităţile judeţene” pe anul 2020, al Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatul votului: 27 Da, 2 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2020

 

Domnul președinte Boboly Csaba  invită  pe doamna director general Zonda Erika să prezinte proiectul.

 

Doamna director general Zonda Erika – salută pe toți cei prezenți și  subliniază că este voba despre ” Ziua a 1000 de fete secuiene”.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond  subliniază că acest proiect de hotărâre  va fi aprobat  pentru  a doua jumătate a lunii iulie, în cazul în care măsurile de precauție  nu se vor ameliora. Iar în cazul în care aceste măsuri vor fi modificate , atunci acest program va fi reprogramat pe o altă dată.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării Programului de sprijinire a dansului și a obiceiurilor populare din județul Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita,  cu modificările și completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări în  legătură cu acest proiect de hotărâre?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 121/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita,  cu modificările și completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte Lăzarea, cu modificările şi completările ulterioare

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări în  legătură cu acest proiect de hotărâre?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 120/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, organigramei şi statului de funcţii ale Centrului Cultural și de Arte Lăzarea, cu modificările şi completările ulterioare

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări în  legătură cu acest proiect de hotărâre?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 31 martie 2020

Rezultatul votului: 28 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  Călimani Giurgeu, pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că proiectul  de hotărâre se referă la  cotizația  pentru ADI Călimani Giurgeu.  Este îmbucurător faptul că acest ADI și-a reluat activitatea. Consiliul Județean  încearcă să vină  cu soluții sau propuneri  de dezvoltare pentru zona nordică a județului. Trebuie să existe o preocupare și pentru Munții Călimani, care după părerea specialiștilor oferă județului o posibilitate unică  în domeniul schiabil și care ar putea fi dezvoltat în următorii ani. Îndeamnă la o colaborare cu județele limitrofe, și cât mai curînd posibil să fie pus în practică planul  de dezvoltare în această zonă. Cu timpul, ar putea  deveni cea  mai  favorabilă zonă pentru schiat, ținând cont și de schimbările climatice, pentru că deja sunt finalizate proiecte, care pot fi dezvoltate. Ar fi foarte important pentru investiția deja finalizată de la Borsec sau pentru zona Toplița. Nu demult a fost finalizată strategia de dezvoltare, a cărei finanțare a fost asigurată de consiliul județean. Are încredere în primarii din aceea zonă și conlucrând împreună , în viitor ADI va avea un rol important în dezvoltarea turistică a zonei. Pentru această asociație se va aloca suma de 67.846 de lei. Avănd în vedere că munții Călimani leagă județul Harghita de Bucovina ,  dezvoltarea acestei zone este  foarte importantă, chiar și din punctul de vedere a  investițiilor mari de la Borsec, Toplița, Harghita.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér menționează că este vorba despre o zonă foarte frumoasă, cu un potențial turistic enorm, dar neexploatată încă. Pot confirma cei care  au vizitat această zonă, este vorba despre  un munte de 2000 m înălțime. După părerea dânsului ar trebui prezentat   colegilor importanța investiția propusă, pentru că deschiderea către județul Suceava din Bilbor va ajuta acest demers. Dacă județul Harghita va fi primul investitor în această zonă, atunci potențialul turistic va trece prin Toplița spre Munții Călimani, un lucru foarte important pentru județ.

 

Domnul președinte Borboly Csaba arată că județele, Mureș, Bistrița, Suceava și Harghita lucrează împreună.  ADI Călimani Georgiu a fost înființat foarte greu,  în anul 2011. Mulți au pus bețe în roate Consiliului Județean Harghita. În urma unor știri false, dezinformări publicate de unele ziare din țară, primarii acestei zone  erau speriați  că Consiliul Județean face autonomie în partea de nord a județului Harghita. În urma acestor dezinformări timp de 7 ani , primarii nu au avut curajul să colaboreze cu județul Harghita. Până la urmă au înțeles că prin voință comună, se va ajunge la rezultate, la dezvoltarea acestei zone și cu siguranță vor sluji interesele locale. Acum există un plan de dezvoltare, care s-a realizat prin efortul comun al părților și de acum există o temă de dezbătut cu județele învecinate.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări în  legătură cu acest proiect de hotărâre?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară  Călimani Giurgeu, pe anul 2020

 

Domnul consilier județean Nagy Pal declară, că nu va vota la acest punct.

 

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului în zona Spitalului de Urgență Miercurea Ciuc în suprafață de 13.372 mp cu nr. cadastral de 5.5051 și transmiterea acestora din domeniul public al municipiului Miercurea Ciuc și din administrarea Consiliului Local al municipiului Miercurea Ciuc în domeniul public al Județului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că următoul  proiect  este foarte important și se bucură de faptul că în ultima perioadă, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc a avut o atitudine pozitivă față de proiectele de dezvoltare a Spitalului Județean. Deja a semnalat de mai multe ori,că soluțiile ad-hoc sunt importante dar trebuie gândit  într-o strategie pe termen lung. Este foarte important  realizarea unei strategii de dezvoltare, pe care consiliul a votat, ca în 5-6 ani Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc să poate deveni Spital Clinic Regional. Este un obiectiv realizabil, lipsesc foarte puține lucruri, multe au fost realizate prin muncă comună,  care contribuie la  acest flux de lucru. Trebuie avut în vedere că dezvoltarea acestui spital, în primul rând   ne oferă  specialiști la care ne putem baza. Există deja o listă cu 16-18 medici, medici specialiști,  care și-au manifestat dorința de a lucra în acest spital. Pentru acești medici, rezidenți, trebuiesc create condiții optime.  Arată pe un monitor   planul de dezvoltare al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. S-au înțeles cu  primarul din Municipiul Miercurea Ciuc, că va da în folosința consiliului județean un teren asupra căruia s-au înțeles  acum trei ani.  Aceasta înțelegere trebuie onorată acum, având în vedere că soarta spitalului clinic este foarte importantă.  Consiliul Județean cu ocazia acestei ședințe solicită terenul promis, fără contraservicii. După părerea dânsului , în ultimii ani , când Primăria M-Ciuc a solicitat imobil, sau teren ,  Consiliul Județean Harghita a pus la dispoziția orașului cele solicitate, fără nici-un contraserviciu. Dezvoltarea Spitalului Județean Miercurea Ciuc, se va împiedica dacă nu vor fi construite locuințe de serviciu pentru medici. Arată pe proiect locul unde deja sunt construite locuințe pentru medici, dar subliniază că pe acel teren nu mai sunt locuri pentru construirea altor clădiri. Se dorește construirea a patru imobile, și eventual și blocuri de tip ANL.  Din acest motiv este mare nevoie de acel teren, unde pe lăngă locuințe de serviciu pot fi amenajate parcări, zone verzi și teren de joacă pentru copii și în acest mod  Spitalul Județean de Urgență s-ar putea ridica la nivelul standardelor europene.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă sunt observații sau întrebări în  legătură cu acest proiect de hotărâre?

 

Nu sunt.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea Proiectului de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului în zona Spitalului de Urgență Miercurea Ciuc în suprafață de 13.372 mp cu nr. cadastral de 5.5051 și transmiterea acestora din domeniul public al municipiului Miercurea Ciuc și din administrarea Consiliului Local al Municipiului Miercurea Ciuc în domeniul public al Județului Harghita şi în administrarea Consiliului Judeţean Harghita.

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei județene privind dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciilor de salubrizare și de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Harghita 2019 – 2030

 

Domnul secretar general Vágássy Alpár subliniază că a fost anunțat de colegii  de la DGAPL că raportul lor nu poate să fie pozitiv, proiectul de hotărâre are multe lipsuri, are 69 pagini, necesită mai mult timp parcurgerea acestuia și trebuie efectuate foarte multe corectări. Raportul în aceste condiții nu poate să fie favorabilă.

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér- propune să fie așteptat raportul de specialitate, după ce vor fi făcute corectările, după aceea să fie dezbătută această problemă și propune scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre. Nu este chiar așa de urgent adoptarea strategiei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot scoaterea de pe ordinea de zi a Proiectului de hotărâre privind aprobarea Strategiei județene privind dezvoltarea și funcționarea pe termen mediu și lung a serviciilor de salubrizare și de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Harghita 2019 - 2030

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului aferent stației de canalizare menajeră decantor, în suprafață de 382 mp, înscris în C.F. nr.55183 Vlăhița cu nr. topografic 55183 în favoarea Orașului Vlăhița și transmiterea acesteia din domeniul public al Orașului Vlăhița în domeniul public al Județului Harghita

 

Domnul secretar general Vágássy Alpár arată că este vorba despre proiectul de hotărâre cu terenul de la Vlăhița.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă este vorba despre darea în  administrarea  HARVIZ a sistemului de canalizare? 

 

Domnul director general Bírta Antal explică că Consiliul local Vlăhița a adoptat o hotărâre prin care predă terenul Stației de Epurare în proprietatea județului Harghita, cu scopul reabilitării Stației de Epurare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  arată că la Homorod Băi momentan sunt în curs de reabilitare mai multe clădiri, Vila 6 funcționează. Consiliul Local Vlăhița, dorește să construiască  acolo un Centru Wellness din fonduri de la Guvern. De asemenea este luat în calcul și reabilitarea drumului. Pentru aceste dezvoltări este nevoie de canalizare.

Domnul consilier județean Zakariás  Zoltán întreabă dacă Consiliul Local Vlăhița deja a luat decizia predării ?.  După cum se vede predarea - primirea acestui teren este în fază de inițiere.

 

Domnul director general Bírta Antal răspunde că există deja horârărea din partea Consiliului Local Vlăhița, pentru predarea acestui teren către Consiliul Județean Harghita.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării declarării din bun de interes public local în bun de interes public judeţean, a terenului aferent stației de canalizare menajeră decantor, în suprafață de 382 mp, înscris în C.F. nr.55183 Vlăhița cu nr. topografic 55183 în favoarea Orașului Vlăhița și transmiterea acestora din domeniul public al Orașului Vlăhița în domeniul public al Județului Harghita

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgenta unei persoane fizice, din Fondul de rezerva bugetara la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

Domnul președinte Borboly Csaba spune că următorul proiect  de hotărâre vizează comuna Dealu. Vineri seara la ora 22,00, a avut loc un incendiu, în care s-au ars mai multe clădiri, grajduri. O parte din populația comunei spune că acest incendiu a fost provocat  intenționat, alții spun că nu, unii afirmă că de la țigară a pornit focul. Ideea este că au fost clădiri acolo și toate astea au fost făcute scrum,au fost mistuite de flăcări. Comuna s-a reunit în stingerea focului. Dânsul felicită cei 7 echipe de pompieri care au participat  la stoparea acestui incendiu. În aceste zile de secetă au fost de mare ajutor cei 14 mașini de pompieri,care au avut rezervoarele pline. Subliniază importanța sprijinirii pompierilor voluntari, acțiune la care participă și Consiliul Județean Harghita prin Programul annual de sprijin a asocițiilor pompierilor voluntari din județul Harghita. În acest caz, în comuna Dealu, unde în timpul secetei alimentarea cu apă este dificilă,  echipele de pompieri cu cele 14 mașini au făcut un serviciu excelent. Toate cele 14 mașini aveau rezervoarele pline cu apă. Domnul președinte mulțumește celor din comuna Satu Mare, Lupeni și celor 7 echipe de pompieri voluntari din comuna Dealu, precum și celor de la ISU pentru eforturile depuse. Arată că este vorba despre gospodăria  unui cuplu de 74 – 75 de ani, al căror agoniseală de o viață s-a pierit în acest incendiu. Femeia în vârstă împreună cu soțul ei, au  făcut un gest eroic, salvând din gajdul cuprins de  flăcări 2 bovine, 3 cai, câteva zeci de oi, porci. Felicită pe domnul primar Bálint Elemér, pentru solidaritatea de care a dat dovadă locuitorii comunei, toată lumea oferă ajutor, inclusiv și Composesoratul Dealu.  Pentru ajutorarea acestei familii pompierii au deschis un cont unde se pot oferi donații.  Acest cont va fi făcut public de consiliul județean unde pot dona și persoanele fizice. Domnul președinte propune consiliului ca și acestă familie  să fie ajutat la fel cum a fost ajutat și familia din  Satu Mare.

Anunță, că prin acest proiect de hotărâre se va aloca suma de 45.000 de lei pentru a veni în ajutorul familiei care a suferit pierderi  cauzate de acest incendiu.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond exprimă recunoștiința pompierilor voluntari pentru eforturile depuse.  Menționează că , vineri seara după miezul nopții, când au fost anunțați despre incendiu,  dânsul imdeiat a sunat pe domnul Albert  Csaba, comandantul pompierilor voluntari, care cu un comportament potrivit unui comandant de pompieri, a raportat câte echipe se află la fața locului și cum decurge stingerea incendiului. Se vede că sunt bine organizați.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgenta unei persoane fizice, din Fondul de rezerva bugetara la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la ultimul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind  modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2020

 

Domnul președinte Borboly Csaba - subliniază că este vorba despre modificarea bugetului de venituri și cheltuieli în vederea fluidizării activității Direcției de Sănătate Publică Harghita, care a solicitat cumpărarea a 15 calculatoare. Având în vedere că DSP trebuie să țină legătura  cu toți cei aflați în izolare la domiciliu, cu cei aflați  în carantină instituționalizată, cu spitale, cu personalul medical, cu medici de familie,  au nevoie de  aceste calculatoare pentru a putea desfășura activitatea în condiții normale. Mai este și ajutorul de urgență acordat pentru Dealu și solicitarea spitalului de a pune la loc pe lista de investiții anterior aprobat,  suma care a fost luat de la echipamente medicale și a fost realocată pentru achiziționare de containere. Precizează că acești bani  care vor fi puse  înapoi,  provin din acele programe  și proiecte  care ar fi trebuit să fie derulate  în lunile aprilie, mai , cum ar fi de pildă Zilele Județului și altele.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot proiectul de hotărâre privind modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita şi utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2020

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune că a primit Dispoziția privind convocarea ședinței de îndată și trimite imediat către consilierii județeni , după care va trece la diverse. Întreabă de la domnul director general Bicăjanu Vasile, dacă s-a întocmit proiectul de hotărâre cu repartizarea ?

 

Domnul director general Bicăjanu Vasile de la Direcția general economică spune, că a trimis pe emailul președintelui și a secretarului general mai demult.

 

 

Domnul președinte Borboly Csaba comunică materialul primit consilierilor județeni, și în timpul, în care colegii citesc proiectul de hotărâre primit, continuă cu capitolul diverse de la ședința ordinară.

 

Domnul consilier județean Dobrean Teodor Constantin a observat că de la ultima ședință s-au alăturat  mulți sponsori  campaniei initiate de Consiliul Județean Harghita  pentru strângerea de donații pentru achiziția aparatului PCR și felicită pe dl. președinte, domnii vicepreședinți și colegii pentru  implicarea lor în atragerea de fonduri,  care s-au alăturat  proiectului Consiliului Județean Harghita și al Direcției de Sănătate Publică Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește domnului Dobrean pentru cuvintele rostite, și totodată mulțumește și  consilierilor județeni, pentru că mai mulți colegi s-au oferit să ajute în aceste zile.

Arată că pe site-ul Consiliului Județean Harghita se găsesc toate detaliile privind nevoile concrete a celor 4 spitale. Consiliul județean are la dispoziție fonduri, care prin constrângere se pot realoca, dar nu se pot epuiza, pentru că trebuie avut o rezervă la îndemână în caz, că trebuie rezolvat o situație. Roagă pe toți consilierii județeni să promoveze anunțul postat pe site la firmele din localitatea lor în vederea atragerii a cât mai mulți   sponsori, având în vedere că numai prin donații se pot procura foarte repede și fără birocrație  echipamentele necesare spitalelor.

Aduce la cunoștința tuturor că a semnat  contractul de donație încheiat  între  UDMR și Guvernul Ungariei. Guvernul Ungariei a donat un camion întreg de echipamente , care sub  coordonarea Consiliului Județean Harghita,  vor fi împărțite  între spitalele din județele Mures, Covasna și Harghita. Cu mai multe detalii despre această donație, se va revenii mâine. Are încredere, că în toate zonele județului această donație va ajuta activitatea spitalicească și a ambulanțelor.

Întreabă dacă sunt observații sau întrebări ?

 

Domnul consilier județean Nagy Pál întreabă care este punctul de vedere al conducerii județului despre informația apărută în ziarul Székelyhon, conform căruia conducerea spitalului din Sfântu Gheorghe invocă că  nu sunt ajutați de cei din Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc.

 

Domnul consilier județean Szentes Antal spune, că o parte  din angajații  Spitalului  Județean de Urgență Miercurea Ciuc, care fac naveta zi de zi  din zona Ciucului de Sus, au adus la cunoștința dânsului că, mersul curselor programate, nici cele private nu sunt  compatibile cu programul din spital. Având în vedere că în situația actuală,  programul lor de muncă  se schimbă de la o zi la alta, odată au program de 8 ore, altădată 12-24, împreună cu consiliul de conducere al spitalului trebuie găsit o soluție pentru rezolvarea acestei probleme.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă cineva a citit corespondența trimisă de către domnul Barabás în legătură cu problema susmenționată?

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond spune că și el a primit prin e-mail scrisoarea dar încă nu a avut timp să citească.  Domnul vicepreședinte arată că,  în acest moment, transportul public județean se află într-o situație destul de dificilă. Firmele de transport  anulează în continu contractele, deoarece  nu sunt pasageri. În acest sens, transportul public  a ajuns într-o situație destul de dificilă.

 

Domnul consilier județean Albert Mátyás  spune că având în vedere că în instituțiile de învățământ  predarea se desfășoară online, autobuzele școlare ar putea fi folosite  pentru servicii de transport persoane.

 

Domnul președinte Borboly Csaba informează că s-au purtat discuții  în legătură cu serviciul de transport persoane . Domnul primar al comunei Sânmartin a spus că în cazul autobuzelor școlare ar fi cam greu rezolvarea acestei probleme. Cu toate  primăriile implicate sunt purtate discuții, pentru că în general aproape toate dispun de microbuze. Se lucrează cu soluții alternative, ca de exemplu cu firma CSIKI AUTOLAND, care săptămâna trecută transporta persoanele gratis.

În continuare se lucrează la problema navetiștilor din zona Ciucul de Sus, și speră că pănă la ședința următoare  vor fi găsite soluții în acest sens, dar atrage atenția domnilor consilieri că pentru aceasta trebuie realocați iar niște fonduri.  Legea transportului public adoptat recent, a fost declarată neconstituțională, rămânând în vigoare legea anterioară, conform căruia transportul de navetă poate fi susținut prin finanțare. Dar atunci se va pune problema, că în unele zone de ce se poate, iar în altele nu. Dacă se onorează toate aceste solicitări, până la urmă poate nici bugetul consiliului județean nu va fi sufficient pentru rezolvarea problemei. Din acest punct de vedere trebuie făcut o analiză  mai aprofundată. Arată, că problema trebuie plasată primăriilor, care s-au oferit ca la nivel de microregiune pot rezolva problema navetiștilor. Tocmai primarul din Siculeni s-a oferit cu soluția, astfel are încredere, că se va rezolva naveta. Domnul consilier județean Kolozsvári Tibor a semnalat că va participa la gestionarea proiectelor la nevoie.

Spune, că agenda lui cu probleme de rezolvat este plină, este binevenită ajutorul oricărui consilier județean. Sunt foarte multe lucruri de făcut și angajații consiliului județean lucrează foarte mult, chiar și în timpul sărbătorilor legale, pentru că urgențele trebuiau rezolvate. Exprimă cu această ocazie recunoștiința pentru efortul lor.

Se adresează consilierilor județeni în sensul, că mai sunt multe proiecte de rezolvat, în care dacă cineva se angajează  să gestioneze de la început pănă la sfârșit, ar fi de mare ajutor, nu datorie, ci ajutor din partea lor. Trebuie venit cu o susținere  financiară prin analiza solicitărilor, a dimensiunii, a dispersiei, pentru că companiile de transport public între localități în general au suspendat activitatea din cauza închiderii fabricilor, întreprinderilor, pentru că nu mai au clienți navetiști. Trebuie venit cu o soluție.

Răspunde la  întrebarea domnului consilier județean Nagy Pál, în legătură cu cele apărute în ziarul Székelyhon . Afirmă, că după cunoștințele sale, și în acest moment sunt tratați mai mulți bolnavi din județul Covasna în Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc. Dânsul s-a interesat dacă cineva a fost respins, dar nu era nici un caz, mai mult, sunt primiți care vin. Vin și mămici care aleg să nască aici și nu la Brașov, fiindcă nu cunosc bine limba română. Cine dorește să fie tratat în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, este binevenit. De exemplu, a doua zi de Paște au fost testați 39 de persoane din Covasna. Alaltăieri au fost analizate în laboratorul spitalului 109 de teste,  trimise de către Spitalul  Județean Covasna. Toate astea dovedesc  falsitatea știrilor apărute în ziare, și nu trebuiesc luate în considerare știrile false. Dânsul este ferm convis că cele trei județe , Mureș, Covasna și Harghita trebuie să colaboreze. De exemplu, s-a primit un transport cu soluție de dezinfectanți pentru județul Harghita, care au fost transferate  județelor Covasna și Mureș, având în vedere că momentan  în aceste județe  sunt  mai mulți infectați decât în județul Harghita și au mai multă nevoie.

Atrage atenția asupra faptului că,  momentan  numărul persoanelor infectate în județul Harghita este de 6 persoane, aceasta nu însemană că acest număr nu va crește în următoarea perioadă. Din fericire,  momentan în județul Harghita nu sunt probleme mari.

Întreabă, dacă este prezent domnul consilier județean Kolumbán Dávid ? La sfârșitul săptămânii a avut loc un eveniment emoționant. Medicul de familie din comuna Atid a depus efort eroic pentru a opri extinderea epidemiei. Poate la început nu i-au dat crezare, dar nu s-a lăsat intimidat și a insistat la autorități după ajutor. Crede,că a reușit prevenirea unei situații catastrofale din județ, izolând foarte bine cazurile apărute acolo. D-na doctor a fost foarte atent, a colaborat cu primarul, cu consilierii locali, cu autoritățile.    

Invită la cuvânt pe domnul consilier județean Kulumbán Dávid să spună câteva cuvinte despre cele întîmplate zilele trecute în comuna Atid.

 

Domnul consilier județean Kolumbán Dávid salută pe toți cei prezenți. Menționează că se află la locuința domanei doctor Gálfi Rozália. Consideră, că  doamna doctor a fost la datorie ca secuii în la cetățile de apărare de la granița țării,  din vârful   sud-vest al județului, protejează  întregul județ de răspândirea epidemiei. Domnul consilier mulțumește doamnei doctor pentru eforturile depuse și ureză mult succes în continuare. Ca semn de mulțumire, deocamdată i-a înmânat doamnei doctor numai un buchet de  narcise din Cechești.

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond salută pe doamna doctor, și exprimă speranța că echipamentele de protecție , pe care împreună cu domnul președinte au reușit să trimită în comuna Atid, vor fi de mare  ajutor. Ar dori să conștienteze locuitorii județului că în aceste zile grele, consiliul județean este alături, nu vor fi  lăsați singuri cu problemele lor, chiar dacă locuiesc într-o parte mai îndepărtată a județului. Și ședința de azi este caracterizată de grija față de toți locuitorii județului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba înmănează deocamdată virtual doamnei doctor Gálfi Czirjek Rozália, pentru meritele deosebite  un premiu de Alturism, care va fi transmis în zilele, care urmează .

 

Doamna doctor Gálfi Rozália este recunoscătoare pentru echipamentele de protecție primite în cursul acestei zile.. Au dus lipsă de acestea.  Sunt binevenite pentru că sunt pacienți, care nu pot fi  tratați online, trebuiau consultate la cabinet. Primind aceste echipamente,  pot intervenii  mai prompt și în siguranță. Exprimă recunoștința față de  întreg consiliul județean, față de domnul președinte Borboly Csaba, dl. vicepreședinte Bíró Barna Botond și domnului consilier județean Kolumbán Dávid pentru sprijinul acordat, contribuind astfel la siguranța personal a dânsei  în continuarea activității.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește doameni doctor pentru cuvintele rostite și asigură că și în continuare poate conta pe ajutorul Consiliului Județean.

 

Doamna doctor Gálfi Rozália  cere cuvântul  și aduce la cunoștința consiliului  că dorește să doneze suma atașată premiului pentru cumpărarea aparatului de testare al DSP Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru gestul nobil.

 

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă dacă are cineva observații, propuneri, întrebări în legătură cu Diverse.

 

Nu are nimeni.

 

Domnul președinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la ședinţa ordinară.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 14 aprilie 2020,  cu număr de înregistrare  nr.           /                     aprilie 2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

 

 

Miercurea Ciuc, 12 mai 2020

 

 

Președinte                                                                          Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

K.B/ZS.S./1 EX